Ziua Internațională a Educației a adunat joi, 5 octombrie 2017, în amfiteatrul Școlii Gimnaziale Internaționale Agora , minți sclipitoare și deschise, gata să primească lumina, informațiile inedite pregătite cu minuțiozitate de către coordonatorii proiectului extracurricular ,,Education – A better life” – doamna prof. Crina Miere și doamna prof. Balaj Diana.

 

Proiectul și activitatea au fost onorate de prezența doamnei profesor Daniela Sopota, inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educațională formală și non-formală din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, aflată pentru prima oară în cercul micilor agoriști.
 
Elevilor Școlii Gimnaziale Internaționale Agora li s-au alăturat colegii și partenerii lor ,,pedagogiști” din trei clase de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”, din clasa a V-a A (însoțiți de doamna diriginte, prof. Dem Irina), a V-a B (însoțiți de doamna diriginte, prof. Chirilă Adriana) și elevii clasei a II-a B (însoțiți de doamna prof. Rodica Panti), în cadrul parteneriatului încheiat între cele două instituții de învățământ. Pe fețele tuturor elevilor s-a citit bucuria de a fi împreună și de a stabili contacte noi.
 
Motto-ul proiectului este unul sugestiv: ,,Omul nu poate deveni Om decât prin educație și instrucție”, așa cum spunea Gaston Berger.
 
,,Ai carte, ai parte!”  
 
Un prim brainstorming a fost legat de originea expresiei românești ,,Ai carte, ai parte!” expresie utilizată inițial pentru a-i desemna pe cei care se aflau în posesia unei bucăți de pământ. Prin extrapolare, expresia a ajuns să însemne astăzi: ai carte, ai parte de un viitor mai sigur, mai bun.
 
Apariția și evoluția cărții, cu tot parcursul acesteia de la pergament la hârtie a fost trasată  în continuarea activității. Informația a suscitat interesul copiilor, care au aflat că hârtia a fost inventată în anul 100 după Hristos, până atunci fiind folosite doar pergamentele. Cerneala folosită conținea funingine, apă și extracte de plante.
 
În continuare, a fost evocată personalitatea lui Johannes Gutenberg, cel care a tipărit pentru prima dată o Biblie, proces care pe atunci dura doi ani de zile. Puțină lume știe că o Biblie tipărită de Gutenberg a ajuns să coste astăzi până și 30.000.000 de dolari.
 
,,Be a printer for a day”
 
Activitatea ,,Be a printer for a day” a fost cea care a stârnit cel mai mult interesul copiilor, care, prin intermediul unei aplicații, au tipărit, în limbile română și spaniolă, mici texte, la presa tipografică inventată de Johannes Gutenberg. Filmulețul mut, cu aspecte din viața lui Johannes Gutenberg, avându-i ca actori pe agoriștii din clasa a II-a și a III-a, a captat din nou, la maximum, atenția auditoriului.
 
Prezentarea a continuat cu un portret al diaconului Coresi, personalitate marcantă în dezvoltarea educației românești. S-a mai discutat despre înființarea primei școli românești și a fost prezentat virtual Muzeul Primei Școli Românești.
 
De asemenea, au fost purtate discuții despre rolul profesorului în formarea personalității elevilor și a fost trasat modelul profesorului ideal, un adevărat actor în procesul educațional.
 
La final, toți elevii au fost premiați cu agende, pliante și materiale informative oferite de Centrul Europe Direct Oradea. Și cum fotografiile sunt neprețuite, sentimentele tuturor pot fi citite din acestea, pe care le lăsăm să vorbească de la sine!