Marţi, 7 aprilie 2015, în a doua zi de activităţi desfăşurate de Şcoala Gimnazială Internaţională Agora, în săptămâna Şcoala altfel, elevii noştri, însoţiti de cadrele didactice, au poposit în centrul oraşului Oradea, mai exact la Primăria Oradea, sediul Poliţiei Locale.

Activitatea Poliţiei Locale se realizează în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale PERSOANEI, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea contravenţiilor. Copiii au asistat la o prezentare de materiale informative,  descrierea instituţiei, rolul şi atribuţiile poliţistilor,  descrierea uniformei cu accesoriile de iarnă şi vară, armamentul, maşinile şi scuterele.
 
A doua etapă a vizitei noastre în sediul Primăriei Oradea a fost alocată vizitării Turnului Primăriei care se află în aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a clădirii şi are o înălţime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă. La nivelul I se află mecanismul orologiului  – numit „ceasul mamă”. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső. Orologiul este alcătuit din patru părţi – cadrane, situate în partea superioară  pe fiecare latură a obiectivului.  Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane.
 

gallery_164121


Elevii noştri (unii mai greu, alţii mai uşor) au fost învingători, reuşind să ajungă până la punctul maxim al turnului, la înalțimea de 50 metri, de unde am admirat o panoramă deosebită a oraşului nostru!